نوشیدن یک فنجان قهوه در اولین ساعات صبح انرژی شما را افزایش خواهد داد. اما آیا میدانید که تنوع دانه قهوه در جهان بیش از ۱۰۰ نوع است. عربیکا و روبوستا دو نوع از پرطرفدارترین انواع قهوه هستند که میتوانیم از مواردی مانند میزان کافئین، نوع کشت، طعم و عطر بهعنوان بعضی از رایجترین تفاوتهای آنها اشاره کنیم. ولی آیا مصرف هر کدام از آنها منعی ندارد؟ اگر از بهترین لیوان قهوه خود نمیتوانید جدا شوید، در این مقاله با ما همراه باشید تا به این سوال پاسخ دهیم و تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا را بیشتر بررسی کنیم.
ویژگیهای قهوه روبستا
![ویژگیهای قهوه روبستا](https://soha-gallery.ir/wp-content/uploads/2024/03/13.jpg)
ویتنام بهعنوان دومین تولیدکننده اصلی قهوه در سطح جهان شناخته میشود. کشت و صادارت قهوه روبوستا نقش مهمی در اقتصاد این کشور ایفا میکند. با وجود این باید بدانید که قهوه روبوستا تنها ۳۰ تا ۴۰درصد از تولید قهوه جهانی را به خود اختصاص داده است و سهم باقیمانده از آن به دانه قهوه عربیکا و مشتقات آن تعلق دارد.
این نوع از قهوه در نقاطی با ارتفاع کم رشد میکند و سازگاری بیشتری با انواع شرایط اقلیمی و جوی دارد. همچنین قهوه روبوستا در برابر عواملی مانند حشرات و آفات نیز مقاوم است. از بارزترین ویژگیهای این نوع از قهوه میتوانیم به مواردی مانند طعم تلخ، رنگ تیره، اسیدیته پایین و کرم خامهای و غلیظ آن اشاره کنیم. کافئین یک فنجان قهوه روبوستا نیز در مقایسه با یک فنجان عربیکا بسیار بیشتر است. ویژگیهای قهوه روبستا به شرح زیر است.
- طعم تلخ و رنگ تیره: ویژگی بارز قهوه روبوستا، طعم تلخ آن است. همچنین رنگ تیره این نوشیدنی توجه شما را بدون تردید جلب خواهد کرد.
- کافئین بالا: یکی از مهمترین دلایل تلخ بودن طعم قهوه روبوستا کافئین بالای داخل دانه آن است. هر ۱۰۰ گرم از این قهوه تقریبا ۲.۲ تا ۲.۷ گرم کافئین دارد.
- اسیدیته پایین: اسیدیته پایین قهوه روبوستا باعث شده است که پس از دم کردن و نوشیدنش به هیچ عنوان طعم ترش، زننده و ناخوشایندی را احساس نکنید.
- کرم خامهای و غلیظ: پس از دم کردن قهوه روبوستا درون قهوه جوش خود متوجه خواهید شد که کرمی غلیظ و خامهای سطح این نوشیدنی را فرا گرفته است. یکی از دلایل محبوبیت روبوستا حس نرمی و لطافتی است که در هنگام نوشیدن آن در بهترین لیوان قهوه نوش خود احساس میکنید.
معمولا تمامی افراد میتوانند روزانه یک فنجان قهوه روبوستا بنوشند. اما با توجه به محتوای کافئین بالای این قهوه، نوشیدن آن به افراد زیر توصیه نمیشود:
- مبتلا به اضطراب؛
- مبتلا به اختلالات خشم؛
- افرادی که به کافئین آلرژی دارند.
- مبتلا به بیماریهای قلبی؛
- زنان باردار؛
- مادران شیرده؛
- کودکان.
ویژگیهای قهوه عربیکا
![ویژگیهای قهوه عربیکا](https://soha-gallery.ir/wp-content/uploads/2024/03/14.jpg)
قهوه عربیکا در اقلیمهای نیمهگرمسیری رشد میکند. بهترین دما برای رشد آن بین ۱۵ تا ۲۴ درجه سانتیگراد عنوان شده است. تمایل این گیاه به رشد در سایه باعث شده است که دانههای قهوه عربیکا را بیشتر در دامنه تپههایی با ارتفاع یک تا دو کیلومتری از سطح زمین مشاهده کنیم.
سرمنشاء این مدل از دانههای قهوه را ارتفاعات جنوب غربی اتیوپی میدانند. با وجود این، امروزه دانههای عربیکا در دهها کشور مانند برزیل، کاستاریکا، اکوادور، اتیوپی، کلمبیا، مکزیک، هند، رواندا و گواتمالا کاشته میشوند. از این میان آنها میتوانیم برزیل را بهعنوان بزرگترین تولیدکننده قهوه عربیکا معرفی کنیم.
این قهوه به انواع گوناگون در بازار پیدا میشود و بعضی از این دانهها تنها در شرایط اقلیمی خاصی رشد میکنند. بااینحال سایر انواع عربیکا قابلیت رشد در بسیاری از مناطق جهان را دارند. از اصلیترین انواع دانه قهوه عربیکا باید از موارد زیر نام ببریم:
- قهوه تیپیکا
- قهوه بوربون
- قهوه کاتورا
- قهوه کاتیمور
- قهوه جکسون
- قهوه کونا
- قهوه پاکامارا
- قهوه ویلابوس.
طعم قهوه عربیکا با توجه به نوع دانه و میزان برشته شدن آن متفاوت است. رایجترین نوع دانه این قهوه طعمی نسبتا شیرین دارد. با توجه به مقاومت کمتر دانه قهوه عربیکا نسبت به دانه قهوه روبوستا، نگهداری صحیح از آن در حفظ طعم و عطرش نقش بهسزایی دارد. عطر این نوع از قهوه را میتوانیم به عطر میوههایی مانند زغال اخته تشبیه کنیم. مهمترین مزایای مصرف عربیکا شامل موارد زیر میشوند:
- طعم خوشایند؛
- محتوای کافئین کمتر در مقایسه با روبوستا؛
- برخورداری از میزان زیادی آنتیاکسیدان؛
- کاهش احتمال بروز بیماریهایی مانند سرطان، آلزایمر و پارکینسون؛
- بهبود اختلالات حافظه؛
- افزایش میزان هورمون آندروفین و کمک به کاهش احساس درد؛
- کمک به کاهش وزن؛
- محتوای پتاسیم بالا.
وجود کافئین کمتر در قهوه عربیکا در مقایسه با روبوستا، باعث شده است که بهعنوان کمخطرترین نوع قهوه برای افراد مبتلا به بیماریهای عصبی شناخته شود. همچنین افرادی که در معرض ابتلا به بیماریهایی مانند سرطان، اضافهوزن و بیماریهای مرتبط با اختلالات حافظه قرار دارند، میتوانند بهصورت روزانه یک فنجان قهوه عربیکا میل کنند.
قهوه عربیکا بهتر است یا روبستا؟
![قهوه عربیکا بهتر است یا روبستا؟](https://soha-gallery.ir/wp-content/uploads/2024/03/12-1067x800.jpg)
پاسخ این سوال که قهوه عربیکا بهتر است یا روبوستا، بهطور مستقیم به ذائقه خود شما بستگی دارد. بههمین دلیل باید تفاوت این دو را بیشتر بدانید که عمدهترین آنها عبارتند از:
- تفاوت در طعم: طعم قهوه روبوستا تلختر از طعم قهوه عربیکا است. در حقیقت دانه عربیکا از طعمی ترکیبی برخوردار است که بعضی از این طعمها شامل ترش، شیرین، میوهای و گلی میشوند.
- تفاوت در عطر: پس از دمکردن قهوه روبوستا درون قهوه جوش خود، متوجه پخش بوی بالای آن خواهید شد. عطر این دانه قهوه نیز بیشباهت به طعم آن نیست. عطر قهوه عربیکا از نتهای مختلفی مانند میوهای، گلی و شکلاتی تشکیل شده است.
- تفاوت در میزان کافئین: یک فنجان قهوه عربیکا نسبت به همان میزان قهوه روبوستا، از کافئین کمتری برخوردار است.
- تفاوت در کیفیت: از جمله دلایلی که باعث شده است قهوه عربیکا طعم و عطر ترکیبی بهخود بگیرد، رشد دانههای این گیاه در مناطق مرتفع است. دمای پایین در این مناطق، آمار بالای بارندگی و رشد دانهها با سرعتی آهسته، منجر به افزایش کیفیت این نوع از قهوه میشود. همچنین دانههای عربیکا نسبت به دانههای روبوستا، از مقاومت کمتری برخوردارند. درنتیجه باید فرایند برداشت و فرآوری دانههای قهوه عربیکا با دقت بسیار بیشتری انجام شود. به این صورت از آسیب دیدن این دانهها جلوگیری خواهد شد. این موضوع نیز در افزایش کیفیت عربیکا نقش بهسزایی دارد.
- تفاوت در میزان مقاومت: دانههای روبوستا برخلاف دانههای عربیکا در برابر عوامل محیطی، آفات، حشرات و تغییرات جوی از خود مقاومت نشان میدهند. همین مساله فرایند کاشت و برداشت روبوستا را برای کشاورزان ساده میکند. در مقابل دانههای عربیکا نیاز به محافظت بیشتری دارند. توجه به دمای محل رشد، دفع آفات و حشرات از مهمترین اقداماتی است که در پروسه پرورش این گیاهان باید مورد توجه قرار گیرد.
- تفاوت در میزان محبوبیت: دانههای قهوه عربیکا نسبت به دانههای قهوه روبوستا، تنوع بیشتری دارند. طعم و عطر این دانهها با توجه به نوع آنها متفاوت است. این موضوع باعث افزایش محبوبیت قهوه عربیکا در بین طرفداران این نوشیدنی میشود.
سوالات متداول
از بین قهوههای عربیکا و روبوستا کدام یک کافئین بیشتری دارد؟
کافئین قهوه روبوستا در مقایسه با قهوه عربیکا بهمراتب بیشتر است.
تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا چیست؟
از مواردی مانند میزان کافئین، میزان مقاومت دانهها، میزان کیفیت، طعم و عطر بهعنوان مهمترین تفاوتهای قهوه عربیکا و روبوستا نام برده میشود.
نوشیدن قهوه روبوستا به چه افرادی توصیه نمیشود؟
با توجه به بالا بودن میزان کافئین در قهوه روبوستا، مصرف این نوشیدنی به افراد مبتلا به بیماریهای قلبی و بیماریهای عصبی، زنان باردار، مادران شیرده و کودکان توصیه نمیشود.
مصرف یک فنجان قهوه عربیکا بهصورت روزانه چه فوایدی دارد؟
جلوگیری از بروز سرطان، آلزایمر و پارکینسون، کمک به بهبود حافظه و افزایش استحکام ناخنها و استخوانها بهدلیل وجود پتاسیم بالا در این محصول، از مزایای مصرف روزانه یک فنجان قهوه عربیکا است.
ویژگیهای قهوه روبوستا چه مواردی را شامل میشوند؟
کافئین بالا، رنگ تیره، طعم و عطر تلخ، اسیدیته پایین و کرم خامهای و غلیظ بارزترین ویژگیهای قهوه روبوستا بهحساب میآیند.
سخن نهایی
نوشیدن یک فنجان قهوه از افت انرژی شما در طول روز جلوگیری میکند. برای انتخاب مناسبترین نوع قهوه از بین دو نوع اصلی عربیکا و روبوستا، باید با ویژگیها و تفاوتهای این محصولات آشنا باشید. مصرف قهوه عربیکا به علت برخورداری از آنتیاکسیدان و پتاسیم برای افرادی مناسب است که در معرض ابتلا به بیماریهایی مانند سرطان و پوکی استخوان قرار دارند. بهعلاوه نوشیدن آن در کاهش احتمال بروز پارکینسون و بیماریهای مرتبط با زوال حافظه نیز مفید است.
در مقابل وجود مقادیر زیادی کافئین در قهوه روبوستا، این نوشیدنی را به گزینهای مناسب برای افرادی تبدیل کرده است که تمایل دارند در طول روز انرژی خود را حفظ کنند. در این مقاله به بررسی ویژگیها و عمدهترین تفاوتهای میان قهوه روبوستا و قهوه عربیکا پرداختیم. شما با توجه به این نکات میتوانید در قهوه جوش خود بهترین قهوه را برای مصرف روزانه خود آماده کرده و میل کنید.